28 Mart 2017 Salı

Yanlış aydınlatma

Yanlış aydınlatma

Yanlış aydınlatma gözü bozuyor! Evde ve ofiste kullandığımız yanlış aydınlatmalar gözlerimizi bozuyor! Dikkat dağınıklığının nedenleri. Yazar: fenbilgisifen ¶ Uncategorized içinde yayınlandı ¶ Yorum yapın.


Fikret Talu, iç ve dış mekan aydınlatmasındaki hatalı yaklaşımların insan psikolojisi ve fizyolojisini olumsuz etkilediğini vurguladı. Dış aydınlatma lambaları, lambanın bulunduğu yerden geçen yatay düzlemden daha yukarıya ışık gitmeyecek şekilde perdelenmelidir, böyle armatürlere “tam perdeli” denmektedir. Aydınlatma günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biridir. Güneşli bir günde açık havada aydınlatma şiddeti 100. Yapay aydınlatma ile ise işyerlerinde genellikle 5lüks civarı aydınlatma şiddetine ulaşılmaktadır.


Ali Tarık Sakoğlu, ofislerde kullanılan bazı aydınlatma spotlarının gözlerde kuruluğa neden. ING Bank” veya “Bankamız”) olarak kişisel verilerinizin ve özel nitelikli kişisel verilerinizin güvenliği ve gizli tutulması hususunda azami hassasiyet göstermekteyiz. Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması. Karartıcı Uyumluluğu LED ampulleriniz için doğru karartıcıyı bulmak amacıyla karartıcı uyumluluk tablosunu kullanın.


Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır. Emrah Altıparmak, yaşam alanlarının yanlış aydınlatılmasının, göz sağlığını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu. Uzmanlar, yanlış aydınlatılan ortamlarda uzun süre zaman geçirmenin göz kuruluğuna, baş ağrısına ve göz yorgunluklarına neden olduğu söyeldi.


Göz sağlığı için ofiste ve evde kullanılan aydınlatmaların önemi büyük. Hatalı duruş ve kötü okuma alışkanlıkları gibi yanlış eylemler göz problemlerine yol açarken, yanlış aydınlatma da görme kabiliyetinin azaltabiliyor. Aynı zamanda sağlık açısından düşünüldüğünde daima düşük parıltıya sahip aydınlatma ampulleri kullanılmalıdır.


Bunun nedeni, tepegöz floresan. LED’e baktığımızda, ışık kaynağı olarak son yılda aydınlatmada çok hızlı bir biçimde kendine iyi bir yer edinmiştir. Bu dünyada bizlerin en büyük yardımcılarından bir tanesi olan gözlerimiz, günlük hayatımızda pek çok alanda bizlere fayda sağlayan önemli organlarımızdan bir tanesidir. Aksi takdirde yanlış ölçümler sorun yaratabilmektedir. Uzmanlar hatalı aydınlatmanın görme bozukluğuna neden olabileceğini söyledi.


Göz yorgunluğuna yol açan göz kamaşması, maskelenmemiş, yüksek güçlü ışıkların yanlış yerleştirilmesinden kaynaklanıyor. Zayıf aydınlatma güvenlik açısından tehlike yaratabilir. Bir nesnenin konumu, şekli yada hızının yanlış algılanması kaza ve yaralanmalara sebep olabilir.


Yanlış aydınlatma

Hatalı aydınlatma ofisleri kabus alanına çevirebiliyor. Hazır kabus demişken, yanlış aydınlatma geceleri kabus görmenize dahi neden olabiliyor. Ayrıca göz kızarıklığı, görmede bozulma, dikkat dağınıklığı, elektrik faturasında artış ve daha pek çok sorunun temel nedeni aydınlatmadaki hata! Bu tasarruf yanlış bilindiği üzere yetersiz aydınltama yapılarak sağlanmaz. Yapay ışık kaynakları doğal ışık kaynağı olan güneşin yaptığı işi yapar.


Işık taşması sonucunda gerektiğinden çok fazla yerler aydınlatır. Gözlerin alışık olduğu ışıktan çok daha fazlasının olması görme yetisinin bozulmasına neden olur. Işık kaynağı kullanıldığında nesne daha belirgin şekilde görüldüğü durumlarda aydınlatma yanlış yapılmıştır. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Bülent Aslan, yanlış aydınlatma sonucu ortaya çıkan ‘ışık kirliliği’ nedeniyle Türkiye genelinde yılda yaklaşık 2milyon TL’nin gökyüzüne saçıldığını söyledi.


Yanlış aydınlatma

Gökyüzüne ve çevreye yapılan aydınlatmalar elektrik israfına neden olur. Ortamın büyüklüğüne göre aydınlatma yapılmalıdır. Küçük bir oda tek ampulle,daha büyük yerler yeterince ampulle aydınlatılmalıdır. D ) yanlış bilgilerin başına( Y) yazalım. Bu tarz aydınlatma ile kamaşma ve gölge oluşması gibi istenmeyen etkiler en alt düzeyde tutulabilir.


Floresan gibi özellikle soğuk ışık tonlarının kullanıldığı ortamlarda,. Ayrıca yanlış aydınlatma enerji israfını da oldukça yüksek maliyetlere çekmektedir. En önemli nokta, kaliteli aydınlatma yapılmasıdır. Zira, yanlış aydınlatılan ortamlarda uzun süre zaman geçirmek gözde kuruluğa, baş ağrısına ve göz yorgunluklarına neden olabiliyor. Ofis aydınlatma armatürleri seçilirken nelere dikkat edilmelidir?


Genel aydınlatma , sarkıt veya sıvı üstü camlı tipte armatürlerle ve sıcak renkli ışık veren lambalar kullanılarak sağlanabilir. Kompakt floresanlarla gerekli mekan aydınlığı sağlanabilir. Dolap içerisinde dekoratif amaçlı, noktasal aydınlatma yapılabilir. Sokak aydınlatmalarının sadece tasarruf amacı güdülerek uygun yerleştirilmesi gerektiği söylenemez.


Bu alanlardaki yanlış uygulamalar ışık kirliğinin temel nedenidir. Dolayısıyla, bu anlamda biz aydınlatma sektörü oyuncularına büyük bir görev düşüyor. Dış aydınlatmada kullanılan armatürlerin uygun fotometride seçilmesi ,teknik normlara uygun olarak projelendirme yapılması , gerektiği yüzeyde gerektiği kadar.


Doğru aydınlatma yalnızca sağlığı değil tasarruf, verimlilik, israf ve ışık kirliliği vb.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Popüler Yayınlar